Posts

Showing posts from April, 2020

Huawei Matebook D15 Review dari Malaysia (bukan budak tech)

Image
Assalamualaikum. Huawei Matebook akuuuuuu. Bagi chance aku bercerita pasal laptop. Kalau mai semata nak tengok feature apa semua, feel free skip bahagian atas ni. Hampa boleh baca bahagian bawah aku khaskan pasal Huawei Matebook D15 ni saja. Actually ni laptop kedua yang aku beli sendiri. First laptop tapau abang punya, second beli sendiri, yang ni 3rd beli sendiri. Sebelum ni aku pakai Macbook Air tahun 2015 macam tu. Jadi quite macam terbalik pulak la kan sebab dari Apple switch mai laptop biasa. Macbook Air aku tu beli memang ikut taste abang aku ja, sebab mak aku cakap " beli laptop yang elok kat adik. Duit dia dalam bank tu dok sayang buat apa, masa ni la nak guna beli benda penting ." Sedih gilaaa aku time tu. Disebabkan aku quite pernah pakai laptop yang elok, so ada la beberapa yang aku boleh komen pasal Huawei Matebook ni. Macbook aku tu tahan macam apa tah, dulu takleh on  then bawak pi Switch dia cakap kalau nak repair anggaran dalam RM1.5K macam tu. Le

Aktiviti Menarik Boleh Dibuat Semasa PKP & Ramadhan

Image
Assalamualaikum. Well, aku bet hampa pun macam takdak arah jugak time PKP / MCO ni kan. Dia bukan macam takdak arah, tapi lebih kepada masa tu ada banyak tapi taktau nak buat apa selain dok dengan handphone then scroll Twitter, scroll IG, tengok movie, tengok TV, main game etc. Yang at the end of the day, rasa tu hilang tapi diganti dengan perasaan menyesal sebab tak manfaatkan masa betul-betul. Masa awal PKP haritu, aku adalah antara orang yang paling takdak arah. Aku quite hilang arah sebab terlalu banyak masa yang ada - yang aku pun taktau nak buat apa then bazirkan macam tu saja. Lepastu menyesal. Aku paling tak suka perasaan ni... Kita enjoy dulu, tapi di hujungnya menyesal. :( Jadi, ni adalah perkara-perkara yang mungkin aku dan hampa boleh try buat: Solat awal waktu - aku struggle jugak but aku try. Kalau dapat solat Zohor pukul 2 petang tu, aku dah more than happy dah Tagging Quran - actually aku ada beli Quran baru sebab haritu aku down then tak bersemang

Setelah grad dari UniKL Mitec

Image
Assalamualaikum. Alhamdulillah, aku dah grad woiii! Tapi jangan tersalah ya, aku grad tahun 2017. Tapi disebabkan aku baru rasa nak tulis, so yeah, 2020 baru la aku tulis entri ni. Aku adalah student Bachelor of Industrial Logistics (Honours) dengan pointer kurang 0.01 untuk jadi First Class Degree holder. Untuk yang taktau lagi, aku masuk UniKL Mitec tahun 2013 and last sem tahun 2017. Jadi, how? Few people tanya kat komen blog ni, apa yang aku tengah buat sekarang? Seperti yang aku pernah tulis dalam entri sebelum ni, Logistik ni adalah sektor yang akan berkembang pesat by the times aku grad. And yes, predictions tu tepat tambah-tambah dengan Covid-19 ni. Ekonomi Malaysia kena expand which means that there will be a lotttttt of exportation of Malaysian products to foreign countries. Cumanya, aku bukan kerja dalam Logistik now. Hiks! Cute bukan? Bila aku tengok balik, nampak chubby jugak time ni. Oh btw, kawan-kawan aku yang kerja logistician tak cuti tauu. Depa ca

Tinsyaz Kembali 2020

Image
Assalamualaikum. Hei, it's 25 April 2020. Aku pun macam terkejut, macam mana aku boleh terasa nak menulis semula kat sini. Before this, aku ada satu blog yang aku start around 2017, http://www.tinsyaz.wordpress.com . Dia start dengan Bahasa Melayu then aku switch pi English.  But then, aku still suka blog ni, HAHAHA. Maybe sebab banyak kenangan kat sini and terlalu banyak jugak yang tak dicerita; tak di-post kononnya busy sangat time study dulu. Aku quite regret sebab banyak yang aku tak tulis kat sini.Tapi at the same time, aku bersyukur jugak sebab aku tak tulis. Yelah, takut nanti jadi perhatian back then since aku kan SRC. So... Maybe it's just a good idea back then, yknow. Ahhhh rindunya nak type dalam Bahasa Melayu! Actually, aku suka baca blog English. But when it comes to aku sendiri nak kena type, dia jadi macam ni-grammar-aku-betui-dak-ni-delete-type-delete-baca-edit-delete . Haaa, lagutu. And aku pun tak sure macam mana Facebook aku boleh ter-log