Tips Merawat Putus Cinta

tips merawat putus cinta


Assalamualaikum.

Oh yes, entri ni dikhaskan untuk sesiapa saja yang dah putus cinta. It's hurt right? Yes, I know sebab aku kan baik, comel dan memahami. And disebabkan aku sangat berbaik hati pada hari ni, maka aku dengan sepenuh hatinya menulis entri ni and menjiwai dengan sepenuh rasa. HAHA.

For those yang dah patah hati, dah rasa hidup ni tak berguna, nak telan panadol+coke? Please think twice. For what kau nak bunuh diri hanya sebab seorang perempuan or lelaki wei. Tak worth lansung. Hidup ni terlalu best untuk diratapi. Jadi disebabkan aku baik, harini aku akan share Tips Merawat Putus Cinta.

7 Tips Merawat Putus Cinta


Menjiwai situasi putus cinta.
Errggh! Aku rasa kalau korang yang style hati kering kontang, tak payah la nak menjiwai sangat. Tapi for those yang hati selembut tisu, sila menangis. Kurangkan ego tu dan teruskan menangis sampai korang feel better. Actually, tears tu dapat membuatkan korang tenang dengan sendirinya. Siriyesli. Korang pernah jumpa tak sorang perempuan yang menangis kaw-kaw sampai lebam biji mata then keesokan harinya dia ceria and happy gila macam dunia ni dia yang punya. Yes, tears will make you feel better. And, buang segala pemberian dari dia dan segala yang mengingatkan korang pada dia. Sila kejam dengan segala pemberian tu. Be cruel!

Sila sibukkan diri dan ceriakan diri.
Dengan cara sibukkan diri, otak korang secara sendirinya akan tumpukan segala perhatian terhadap apa yang korang sedang lakukan. And yes, otak korang akan rasa penuh tahap sampai tak mampu nak fikir love bagai. Dan semestinya, badan korang akan rasa letih and tak terjangkau masa dah untuk fikir benda yang 'tak penting' tu.

merawat putus cinta

Sila lost contact dengan segera.
Kenapa? Ya, tak kisah la number kau tu berapa ribu kawan-kawan dah tau, tukar ja number baru and make sure that ex korang taktau lansung number yang korang guna. Ofkos la rasa macam tak berbaloi lansung, hanya sebab sorang korang kena tukar number. That's right, tapi tu cara yang paling mudah supaya korang tak ingat lansung segala memori ber-loving dengan dia. Dan yang paling penting ialah korang dah tak terasa lansung nak text dia menggunakan number baru. Ouh ya, pastikan number baru tu tak dihidu oleh dia dan para paparazzi. Yela, korang kan femes, senang ja number nak tersebar kan. Kan? Disebabkan entri ni aku tulis tahun 2012, ni jelah caranya. Tapi sekarang dah modern. Korang block jelah number, apa susah.

Tukar segala password social network.
Sila tukar segala password bagi social network seperti Facebook, Twitter, Myspace, Tagged, Formspring dan sebagainya yang tak femes. Tu pun kalau ex korang tau la password korang kan.. Ouh ya, korang tak perlu tukar password kut sebab ex korang kan baik lagi berbudi bahasa, dia takkan ruin life korang pun kan? Kan? *tangan di bahu, mata ke atas*.


Dengar lagu yang mendidik dan membelai jiwa.
Aku taktau la lagu apa yang mendidik jiwa bagi korang kan. Tapi seharusnya time-time macam ni, tak payah la bermurah telinga nak dengar lagu jiwang-jiwang macam lagu Antara Gadis, Disana Menanti Disini Menunggu, Carta Hati, Love You Like A Love Song. Ouch, itu sangatlah menyakitkan tambah-tambah kalau menjiwai sangat kan. Ya, aku faham la korang memang suka menjiwai lagu kan, nak-nak kalau lagu tu ex korang pernah dedicate kat korang kan. Cuba try dengar lagu Empty Decorations, I Don't Love You, Keep Holding On takpun nasyid ja senang cerita.

Berdoa.
Berdoa? Eheh, aku ni dah la couple bagai, tiba-tiba nak suruh berdoa? Kontra habisan. Hei, kau ingat part-part doa tu sekolah agama, budak al-Azhar ja buleh buat? Berdoa wei, serious. Memang la after kau putus cinta rasa macam dunia ni kosong, tak berguna then perlukan kawan untuk cerita masalah kan? Cerita masalah pada kawan-kawan memang no problem pun, tapi korang rasa kawan-kawan boleh faham apa perasaan korang? Yes, kawan-kawan hanya boleh mendengar and nasihat. Tu la sebab aku tulis berdoa tu alternatif untuk merawat putus cinta. Kenapa? Sebab Dia adalah pemegang hati and pencipta kita, so, hanya pencipta sahaja yang akan faham perangai dan boleh kawal segala perasaan pada sesuatu yang dicipta. Got that?


Cari matlamat hidup.
And yes, aku masih mencari matlamat hidup aku. And sure korang pun akan fikir benda yang sama after korang realise yang life ni not for love only. No, aku tak kata la life aku ni just for love, maksud aku, after all things happen mesti kita akan rasa terkapai-kapai. And yes, disitu, cari makna sebuah kehidupan. Just sebab cinta, life tak boleh diteruskan? Tak, kan. So, live your life to the fullest.

And yes, aku tau memang susah nak bangkit balik setelah korang dump ex korang secara terpaksa or setelah korang di-dump after ex korang terjumpak girl lain yang lebih osem and gorjes, hensem, tutup aurat sempurna. Yes, yes, tapi life perlu diteruskan, kan? Hei, korang buleh bayangkan betapa terlukanya ex korang bila dia realise yang korang lebih happy tanpa dia. Ya, dan dia akan terfikir bahawa dia tak memberi kesan lansung untuk life korang.

Walaweh, sangat best kut kalau ex korang tayang dia punya new girl or boy and korang pulak buleh jalan buat 'derk' sambil bergelak ketawa dengan kawan-kawan korang macam nothing happen. Then, nak-nak pulak kalau korang ni segak, comei, cute then ada ja boys yang jalan dari arah bertentangan flirt dengan korang.  And, tu pun kalau korang segak, comel dan cute la. Kalau tak, aku taktau la nak kata apa dah. See, aku memang baik pun.

And last sekali, after segala rasa cinta tu dah terkubur di tengah jalan, tak salah pun kalau korang nak keep contact dengan dia dah sebab you don't love him/her anymore, you just passing the time. HAHA.


I love those random memories that make me smile no matter what is going on in my life right now.




Post a Comment

5 Comments

  1. oh disini rupanya doktor pakar cinta..hihih

    ReplyDelete
  2. Bila putus cinta; think positive je dia bkn jodoh kita. So, life must go on

    ReplyDelete
  3. btol lah..hehe..nanti dah update infom yer..nk baca kisah seterusnya..

    ReplyDelete
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)