Posts

Showing posts from December, 2014

Wordless Tuesday: Oh Exam

Image
Assalamualaikum. Haha, aku pun tak pasti tu tanda rajin study, atau pemalas nak kemas. Okbai~ #kesian kat sesiapa yang jadi rumet (mangsa) aku bila mai musim hujan macam ni.

Kau Tahu Tapi Tak Kau Akukan.

Image
Assalamualaikum. Hai gais! Tiap kali entri, mesti bebajet macam nak jadi 'cool' habis. Apapun, serious kali ni first time aku buat BEDAHLIRIKLAGU dalam blog aku. Before ni aku dok bedah then faham sorang-sorang, jadi better aku kongsikan kat sini. Well, ni boleh kira macam; Jihad with pen and knowledge, not with cowardly acts. Ya aku faham, memang bahasa aku gila sikit, sebab memang in real life pun, aku akan cakap macam cara dalam penulisan. Sebab bagi aku sendiri, yang penting apa yang nak disampaikan tu sampai, bukan gaya bahasa. Jadi aku pilih untuk menulis guna hati, bukan sekadar ada point tapi tiada rasa. Berbeza bila orang menulis based on pengalaman sendiri than menulis just based on pembacaan. Berbeza. So, here it is. Aku menulis based on apa yang aku faham and aku relate dengan few examples dalam life kita sendiri. "Dan kau tanya dalam diam Dengan mata kau biar pejam Bagaimana mampu wujud sunyi di riuh engkau berdiri" Kau pernah rasa pe

Rant on Produktiviti

Image
Assalamualaikum. [ Kredit ] O hai. Ni hao? Aku dah habis settle segala presentation, assignment, test serta kuiz. Alhamdulillah. Memandangkan musim exam dah kian dekat, marilah kita sama-sama struggle habisan. Hoyeah!! Tapi kan, pada pendapat aku, study smart is better. Aku takdak la kata aku study smart sangat la kan, tapi aku harap apa yang aku kongsikan ni sikit sebanyak boleh bagi kau idea dengan share rutin harian supaya kau pun dapat idea untuk manfaatkan hari-hari kau dengan lebih produktif. Seperti biasa, abaikan bahasa Kedah (in case ada) sebab aku memang orang Kedah dan jenuh la kalau aku nak kena perbetui semua ayat aku satu-satu ikut skema Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). =.=" Sebenarnya, generally, pernah tak kau rasa yang hari-hari kau berlalu dengan sangat gloomy? Taktau pun buat apa sebenarnya, tengok-tengok dah cecah malam tapi kau sendiri tak pasti apa yang dah kau buat dan apa hasilnya. Pernah? Ok nice but not really. Ok nampak dak aku punya problem